Het vooroverleg met een aantal hoofdrolspelers over een mogelijke verlenging van het steunprogramma aan Griekenland lijkt zijn vruchten te hebben afgeworpen. Bronnen in Brussel stellen dat er een conceptakkoord op tafel ligt voor alle ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep). Die buigen zich daar nu over.
In Brussel is vrijdag een extra vergadering ingelast van de eurogroep. Athene vroeg donderdag formeel om een verlenging van het huidige, maar snel aflopende hulpprogramma aan.
De brief was vooral voor Duitsland nog te vaag en Berlijn wees die dan ook af. Griekenland moet de eerder gemaakte afspraken gewoon nakomen, vindt Berlijn. Veel eurolanden sloten zich daarbij aan.
Duitsers en Grieken zijn het nu eens
Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem voerde voorafgaand aan het overleg meerdere gesprekken met belangrijke spelers om tot een oplossing te komen. Volgens bronnen zouden Duitsland en Griekenland het nu eens zijn over een tekst. Maar is het uiteindelijk de hele eurogroep, dus alle negentien eurolanden, die met het akkoord moeten instemmen.
Een verlenging brengt Griekenland vooral tijd. Het huidige programma loopt aan het einde van de maand, op 28 februari om middernacht, af en zonder de steun en het geld van de geldschieters krijgt het Zuid-Europese land het snel financieel moeilijk. De extra tijd kan Athene gebruiken om met de eurolanden afspraken te maken over verdere steun.
Verlenging van vier maanden
Het voorlopige akkoord zou gaan om een technische verlenging van vier maanden van het programma. Volgens mediaberichten ziet het er naar uit dat de eurogroep "in principe" gaat instemmen met de verlenging. Athene krijgt tot maandag de tijd om een aantal te gaan nemen maatregelen op papier te zetten en te concretiseren. Dan kan het besluit formeel worden genomen.
De Franse Europees Commissaris Pierre Moscovici (Economische en monetaire zaken) twitterde vanuit de vergadering: 'On avance', wat 'we maken vooruitgang' betekent.
'Grexit kan eurozone versterken'
Mochten de andere eurolanden niet tot een akkoord komen met Griekenland en het Zuid-Europese land besluiten om de muntunie te verlaten, dan kan dat de eurozone versterken. Dat schrijven economische topadviseurs van de Duitse regering in een opiniestuk in de Frankfurter Allgemeine.
Als Griekenland de eurozone zou verlaten versterkt dat de geloofwaardigheid van het institutionele raamwerk van de muntunie en wordt de integriteit van de eurozone bevestigd, aldus de adviseurs. Ze zijn van mening dat een Grexit niet zal leiden tot een verzwakking van de eurozone. De economen maken deel uit van het belangrijkste economische adviesorgaan van de Duitse kanselier Angela Merkel.
Volgens het artikel vergist Griekenland zich als het denkt dat het onmisbaar is voor de eurozone. "De Grieken hebben een regering gekozen die met haar optreden de situatie serieus dreigt te verergeren. Athene heeft de economische alternatieven verkeerd geanalyseerd en zijn internationale onderhandelingspositie onjuist ingeschat", aldus de adviseurs.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl